Комикси: "Spawn #251" и "Големи неприятности в Малкия Китай #3"


Време е за августовския преглед на комиксите, появили се с родната ни реч, омайна сладка на страниците си. Не знам кой ме би по главата да изготвям месечни прегледи на излизащото, след като прочетох новият брой на "Spawn" преди достатъчно време, за да го забравя вече, но хеееей... тъкмо ще имам повод да ги прочитам по два пъти :D

SPAWN #251

Започваме именно с Адското изчадие. След като брой #250 ознаменува края на Джим Даунинг като Spawn, а миналият месец видяхме как точно Ал Симънс се завръща в ролята на Адското (вече може би Райско?) изчадие, беше време новата история да получи своето същинско начало. Точно това става в новия брой на "Spawn". Симънс отново е на Земята и започва разследване на обстоятелствата около смъртта на неговата съпруга. В днешно време обаче човек дори не може спокойно да разследва убийството на жена си без да му се изпречат изчадията адови (ама не специални като Симънс).

Точно така, демоните са на Земята и присъствието на Spawn не е тайна за тях. Следва и една зрелищна хендикап (един срещу няколко) битка, която заема основната част от този брой. НО! Важното е, че Ал (и ние покрай него) научава името на Баш демона, който ще е основен злодей занапред, а освен това разбира, че не е забравен от Бога (умишлено го правя, да). Божията помощ се явява под формата на невзрачен тип, имащ обаче бляскаво минало, който изглежда занапред ще е Алфред/Джарвис/помагащ единствено с приказки sidekick на Spawn.

Райският мотив продължава да става все по-силен в комикс, посветен най-вече на трепещи се демони. Нямам нищо против това, даже ми допада, въпреки лекия "Supernatural" привкус, който "Spawn" получава с новия "асистент" на Симънс. Единственият проблем на този брой е, че е някак твърде застопорен и почти цялото действие минава в една алея. С едва три излезли броя на български имате възможност бързо да наваксвате с епилога на предната история, прелюдията към сегашната и нейното официално начало. Препоръчвам!

ГОЛЕМИ НЕПРИЯТНОСТИ В МАЛКИЯ КИТАЙ #3

Устатият Джак Бъртън, противният Ег и косматият (но щастлив) Пийт продължават със своето пътуване в света на сенките, като този път им предстои среща с Вдовицата със седемте лица. Която, както Джак посочва, не се оказва това, на което човек може да се надява. Тя обаче е последната пречка, която имат преди да изпълнят задачата, която уж ще доведе до спасяването на техния приятел Уанг. 

Тук вече няма толкова за казване. Още мъжки смешки, забавна история за една от милионите бивши жени на Джак, отново твърде семплия за моя вкус арт на поредицата, но с любопитен финал, който намеква за някакъв обрат в следващия, четвърти брой. И пак с пъти по-добре нарисувани постери. "Големи неприятности в Малкия Китай" следва горе-долу една схема във всеки свой брой, но важното е, че историята върви напред. Продължавам да смятам, че комиксът е подходящ най-вече за фенове на оригиналния филм и творчеството на Карпентър. Тук решавайте сами.

Но, разбира се, аз ви призовавам да купувате всичко, което излиза на българския пазар, защото само така може да бъде стимулирана появата на нови заглавия. А такива вече се задават. Нещо повече - самият Алекс Малеев ще се завърне в родината на тазгодишния Aniventure (3-4 септември), за да представи рисувания от него "International Iron Man", който искрено се надявам да видим по вестникарските будки още през септември. Аз може и да не успея да отида (too fuckin' busy, mates), но вие отскочете. Все пак Малеев е единствената родна гордост в комикс-бранша.

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...