Комикси: "Спайдър-мен/Дедпул" #1 (на български!)


Deadpool is back, bitches! И си води компания под формата на един не по-малко устат, но доста по-умерен в ругатните си доброволен носач на трико - Spider-Man. "Артлайн" са умници и този път взеха мъдро решение при избора на нов комикс, който да опитат (дано успешно) да издават на български. "Спайдър-мен/Дедпул" #1 вече е на пазара и си струва всеки лев, а с набъбналата като войнишки пенис в бардак популярност на Дедпул искрено се надявам начинанието им да е повече от успешно. 

Без да ви спойлвам (спойлерите трябва да се наказват с нещо лошо - я кастрация, я смърт, я евтина водка) ще спомена само, че Дедпул също е захванал едно начинание, което ще му е трудно да изпълни. Той и Spider-Man са с допрени... не гърбове, а предници, заобиколени от безмозъчни (буквално) главорези и на път да бъдат изтезавани от демон. Трябва да работят заедно, колкото и трудно да е това. Защо е трудно? Спайдър-мен не може да понася Уейд motherf'n Уилсън. Мрази  го в червата, без значение дали са в прибрани в корема му или поради някаква нелепа причина висят навън. Ще избягам конкретно от този комикс за секунда и ще ви разясня, че в най-новата поредица за Отмъстителите, Спайдър-мен напуска тима именно, защото не може да понесе, че Deadpool вече е част от него. 

А ето ги двамата, омотани един за друг в почти интимен момент... Очаква ги мъчителна смърт, която е всичко друго, но не и геройска и ще хвърли срам върху страниците на житейските им истории, който срам ще лепне до края на дните. Да работят заедно или да си теглят майните? Или и двете?

Въпрос с няколко възможни отговора, за разлика от този "Струва ли си да купувам "Спайдър-мен/Дедпул" #1?". Да, dumbass/dumbass-ке (защото ме кефи да има женски род), струва си да го купиш, да го прочетеш, да го сложиш в шкафа и да чакаш в следващия. Причини бол:

1. Смях - Дедпул е простак. В ръцете на правилен автор с правилно чувство за хумор той е оръжие за смешки, много от които твърде вулгарни, абсурдни, черни или всичко това накуп. Точно както ние, съвременните млади и цинични хорица, ги обичаме. Джо Кели се справя доста добре с тази задача. Сигурно и той е "един от нас".

2. Екшън - Предостатъчно. 3-4 да са страниците, в които някой говори с някого, без в същото време да не ставаме свидетели на опита някой да бъде убит. 

3. Типичен Marvel арт - Под типичен имам предвид "достатъчно добър", "задоволителен", "шарен като за побъркани", но и изчистен, без този с моливите (Ед Макгинес) да се прави на велик художник. Вместо това просто разказва история с картинки, като не товари панелите със странни артистични решения. Тук-там е малко хаотично, но човек се оправя.

4. Аз препоръчвам - Бирко е нърд. Бирко ви разбира. Бирко знае. Бирко вдига палец. Бирко вдига друг палец. Бирко се усмихва.

Стигат ви толкова причини. Много се забавлявах със "Спайдър-мен/Дедпул" #1, харесва ми и че авторите подхващат една смислена история, която може да доведе до още по-интересни броеве занапред. А вторият идва още през декември. Отново поздравления за Артлайн, че се възползват от популярността, която едноименният филм донесе на Дедпул. Ако и на вас филмът ви е харесал и искате още от Устатия наемник (свободен превод), ето ви причина да опитате да четете комикси.

И по-бързо, преди Тръмп да се е заиграл с ядрения арсенал.

ОЩЕ КОМИКСИ:

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...