Книги: "Други песни" на Яцек Дукай


Рядко попадам на съвременни автори, в чието писане да не личи бързане. Действието много често е с приоритет пред спокойното описване на средата, героите, техните мисли и емоции. Обръща се внимание на най-значимите моменти, преломните събития, които да дават тласък на историята. Дребните неща и случки, уж незначителните, биват пренебрегвани, въпреки че именно те понякога стоят в основата на истински живите "писани" светове. Това донякъде е добре за нас като читатели, най-вече заради забързаното ни ежедневие. Бързане, бързане, бързане в живота, бързане и в книгите. Логично, нали?

Именно заради това е някак странно за мен, когато открия автор като поляка Яцек Дукай. Един млад и съвременен фантаст, който никак, ама никак не пришпорва историята, която иска да разкаже, дори с риск леко да отегчи читателя си. Автор, който в главата си има не една, а няколко грандиозни идеи, но по никакъв начин не загатва за тях в началото на книгата си. Вместо това предизвиква търпението на читателя, сякаш за да провери дали той заслужава да се наслади на всичко, което следва.

Пиша всичко това, защото никак не ми се иска да ви поднасям на тепсия идеите на Дукай, които така ми харесаха в "Други песни" и са повече от основателна причина да ви препоръчам възможно най-скоро да прочетете тази книга. А трябва. Дукай е създал един фантастичен епос, който си струва да изживеете. Ще се постарая да разкрия съвсем малко от него, колкото да ви дам някаква представа какво можете да очаквате, макар да съзнавам каква трудна задача е това.

Дукай ни представя една алтернативна Европа пред няколко века. Целият континент е поделен под властта на всемогъщите кратистоси, чиито характери оставят своя отпечатък върху подчинените им земи и хора. Въпреки това животът си върви - индустрията се развива, мореплаватели бранят стоката си от чудовищата на дълбините, а политически интриги забавляват висшите класи. Йероним Бербелек е застаряващ съсобственик на голяма търговска компания и някогашен велик пълководец. Години по-рано той написал името си в историята, изправяйки се срещу най-могъщия сред кратистосите - Магьосника. Днес Бербелек е бледа сянка на човека, за когото се разказват легенди, но животът му е подготвил изпитания, които той дори не си е представял. Изкусителна жена, завърнали се деца и едно пътуване с ясно начало и неизвестен край...

Стига драма! Знам, че звучи като някоя руска класика и, мамка му, на моменти "Други песни" е почти толкова трудна за четене за разглезен с бързоразвиващи се истории читател. Но какво ви чака после... Стиймпънк, фентъзи и фантастика преплетени с талант и умение! Изненадите в един момент следват една след друга. Разбирате неща за света на Бербелек, които за неговите жители са напълно нормални, но тъй като не са споменавани до момента, могат да ви оставят с отворена уста. 

Ще си позволя да спомена само Изкривяването - аномалия в дебрите на Африка, която "размива" физическите свойства на всяко живо същество, опитващо се да се доближи до центъра й. Представете си как без никаква явна причина ви поникват рога или тялото ви се покрива с твърда черупка - само заради могъщата аура на дадено място. Това е малък пример за великолепните фантастични идеи в "Други песни", а Дукай поглежда и нагоре - към звездите...

Този роман е като онази вечно изплъзваща се жена, чието поведение, странности и преднамерени откази търпите. Трябва да мине време, за да я опознаете, а и за да опознае и тя вас, преди пред очите ви да се разкрие истинския й потенциал. А после? После ви чакат зрелищни и запомнящи се моменти. 

Няма да крия, че аз самият мъчих "Други песни" 6 месеца. Първо прочетох 20-ина страници и я оставих за "по-добри дни". После й дадох втори шанс и започнах лека-полека да напредвам, разнообразявайки се с други заглавия. В един момент бях възнаграден за старанието - стигнах до "наистина доброто". Книгата започна да набира скорост, мащабите нараснаха с чудовищни размери, а накрая потънах в случващото се и жадно прелиствах с интерес да видя какво ще се случи нататък.

С "Други песни" можете да тествате дори собствената си фантазия, за да видите дали тя е способна да създаде великолепните, трудни дори за представяне картини, които грандиозният й финал предоставя. Това е книга, която в правилните ръце би се превърнала в пищна и по-важното смислена фантастична епопея, но, за съжаление, съзнавам, че не подлежи на филмиране.

Препоръчвам от все сърце "Други песни" на всеки любител на фантастиката. Не знам дали другите читатели ще могат да оценят и изобщо понесат фантастичните идеи на Дукай, но феновете на жанра определено ще спечелят от това, а творбата на поляка ще раздвижи позаспалите им от повтарящи се теми фантазии.

Издателство: "Колибри"
Корица: мека (но много добра, с достатъчната доза стиймпънк и намеци в нея)
Брой страници: 648

Riot, а не Carnage, ще е злодея във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодея в историята, стан...