Трейлър: Новият "The Mummy", в който няма мумия


Имам чувството, че Том Круз е навсякъде. Окупирал се е в своето царство "Мисията: Невъзможна", което през две-три години му носи по няколко милиона. Снима се във всеки втори научнофантастичен филм, най-вероятно подлагайки сциентоложката си вяра на тест. Пък  и му се получават - за справка "Oblivion" и "Edge of Tomorrow". Феновете на книгите за Джак Ричър имаха съмнителното удоволствие да получат Круз в главната роля във филмовите екранизации. Сега той налази и друг франчайз, който става жертва на мания за reboot-ване - "Мумията". Какво свързва всички тези филми? Това, че в тях Круз играе горе-долу един и същи персонаж.

Диапазона на разнобразие в образите на Томи-бой е практически несъществуващ. Той винаги гледа по един и същ начин, смее се по един и същ начин, говори по един и същ начин. О, сменя прическите! Идеята ми обаче не е да сипвам на Том Круз, за който нито мен ме е*е, нито вас ви е*е. Идеята ми е да сипя на "Мумията", която се задава, и в която той най-вероятно пак ще играе себе си.

Гледах тийзър трейлъра на филма. Мумия не видях. Втори път го гледах - мумията все още липсваше. Викам "Чакай да изчакам целия трейлър, може и да се мерне мумия". Цък, братче, мумия нема.

Впоследствие разбрах каква е цялата работа, ама да започнем от самото начало. Първата "Мумия" е китен хорър от 1932 г. В края на 90-те се появи негов бегъл римейк. Този вариант на "Мумията" беше един много симпатичен екшън филм, в който Брендън Фрейзър трябваше да спасява себе си, Рейчъл Вайз, брат й и целия шибан свят от една истинска мумия - събудилият се след векове сън египетски жрец Имхотеп. Приключенията им продължиха с все същия забавен и неангажиращ стил в продължението - "Мумията се завръща", откъдето тръгна филмовата кариера на Дуейн "Веждата" Джонсън. После имаше и трети филм, в който "мумията" беше Джет Ли, но него се опитваме да го забравим задружно. 

Universal, жадни за кинти като всяко филмово студио, решили, че и те искат да си правят "филмова вселена". След Marvel, DC, Star Wars вселени не им оставали много варианти и дошла идеята да създадат филмова вселена с популярни чудовища. Дракула и приятели вампири, чудовището на Франкенщайн и цялата му рода, Човекът-вълк (ама не Дел Торо), Мумията, Джекил и Хайд (те винаги са си компания) и още, и още. Разбира се, за да се стартира една такава "филмова вселена" е нужна магическата дума на Холивуд през 21 век - reboot.

Филмите с Фрейзър остават в историята и се започва на чисто. Главният герой този път го играе Том Круз, който, както вече посочих, играе себе си. Имаме и някаква жена, която да спасява (Рейчъл Вайз поне беше оправна), имаме и една жена, от която да бяга ужасен... Wait. JUST FUCKIN' WAIT! Ето, че стигнахме и до големия проблем на новата "Мумия" - самата мумия.

В reboot-a няма да получим Имхотеп, а вместо това - принцеса Ахманет. Става дума за бледото, полуголо девойче, което се разхожда насам-натам из трейлъра, покрито с татуировки от дъвки и няколко парцалчета. И крещи там нещо, вика. Не ме плаши особено, а уж идеята на новата "Мумия" била филмът да е леко хорърче, ала класическата лента с Борис Карлоф, а не екшън-комедия. Аз обаче ще приема женският злодей по-скоро като шега. Холивуд има някакъв лек проблем с цялата тази феминистична мода, която май не дава кой знае колко добри финансови резултати. Нямам нищо против главни герои жени - чакам "Rogue One" с голямо нетърпение. С жени-злодеи обаче е по-трудно, особено когато умишлено кастваш секси актриса. Мъжкият мозък мисли "А, цица!", а не потръпва при вида на предполагаемата мумия. Надеждата ми е, че половината филм Ахманет ще го прекара под формата на увита с парцали разложена купчина плът. Пък после нека дойде месцето и секси вида. Поне половината филм да изкараме изплашени, надървени ще сме през останалата половина.

Единственото нещо, което определено събужда интереса ми към "The Mummy", е това, че Ръсел Кроу играе д-р Джекил в него. Т.е. абсолютно сигурно е, че в един момент той ще играе и Mr. Hyde, а кой по-подходящ за ролята от нахвърлящия се с юмруци върху папараците ирландски пич? Хехеее!

За финал ще ви кажа, че режисьор ще е Alex Kurtzman (да се чете "курзамен"), който в кариерата си на сценаристи ни е дарил с шедьоври като филмите "Transformers". Трябваше да ви доразочаровам, преди да ви оставя сами да изгледате трейлъра:

Колко надъхващ беше WWE Raw през 2002-а

Носталгия. За това ще си говорим днес. За онези времена в WWE, в които безспорният (тогава) световен шампион присъстваше във всяко шоу, а н...