Комикси: "Star Wars: Darth Vader"


Непорочно заченат. Израснал в едно сурово общество насред пустинята. Смятан за Избрания. Покосен от ръката на свой близък приятел. Възкръснал малко по-късно. Почитан от милиони...

Дарт Вейдър, дами и господа! Вероятно най-великият филмов злодей, носталгията по който ни кара да вием от кеф на излизане от кинасалоните, след като сме гледали "Rogue One: История от Междузвездни войни" (ревюто четете тук). Покрай този филм Star Wars треската ме разтресе толкова сериозно, че се озовах на легло... с тежката задача да завърша четенето на целия "Star Wars: Darth Vader" комикс, който Marvel издадоха.

Става дума за 25 броя (+ един годишен), действието в които се развива след случилото се край Явин 4 и унищожаването на първата Звезда на смъртта. Бунтовниците са взели голямата си победа и позициите на Вейдър в Империята са разклатени. Това обаче не е единственият му проблем. Императора предвидливо прикачва към него свой инспектор, който е там колкото да дава съвети, толкова и да следи всеки ход на ситския лорд. И има защо да се съмнява - Вейдър в никакъв случай не е послушно кученце. Това проличава и от собствените му планове - той наема Боба Фет да разбере повече за пилота, успял да изпрати фаталния изстрел към гигантската бойна станция. В тайните му начинания започват да му помагат и младата Доктор Афра и два изключително опасни дроида. Оказва се също и, че Императора години наред е подготвял свои "резервни варианти", в случай, че Вейдър се окаже "недостоен". И тези "резервни варианти" искат по един или друг начин да заемат мястото на най-страшния човек/машина/ситски лорд/нърдски бог в Галактиката.

Трудно се пише каквото и да е с главен герой злодей, но Kieron Gillen се е опрял на най-популярните черти на Вейдър, изградени в малкото минути, които той има в сагата, за да изгради един на места симпатичен, на места стряскащо безскрупулен образ. За Вейдър най-важни са собствените му планове и е готов да ликвидира всеки, който по някакъв начин ги застрашава. А такива фигури има и от двете страни - както от "добрите", така и от "лошите", защото сред силите на Империята има мнозина, които биха искали Вейдър да се провали. Същевременно в комикса проследяваме и развитието, което той претърпява между "Епизод 4: Нова надежда" и "Епизод 5: Империята отвръща на удара", особено след като разбира самоличността на пилота, унищожил Звездата на смъртта.

Естествено, Вейдър се нуждае и от поддържащи персонажи, за да не бъде преекспониран в собствения си комикс. Gillen го е подкрепил първо с Doctor Aphra, която е част от модата на Disney за силни и независими женски персонажи (Marvel, също като LucasFilm, са собственост именно на Disney). По-интересни обаче са злите версии на C-3PO и R2-D2 - дроидите Triple Zero и Beetee. Първият е протоколен дроид, в който обаче е имплантирана матрица от времето на Старата Република. Матрица на дроид, не харесващ особено много живите организми и с плашещи садистични наклонности. Beetee пък е прототип на astromech дроид, наблъскан с ракети, бластери и всичко друго, което може да предизвика смърт и унищожение. Доста по-забавна двойка са от добре познатите им игрални събратя.

Предизвикателствата пред Вейдър през тези 25 броя също не са малко. Интриги около Императора, сред имперската флота, войни на непокорни планети, опити за саботаж, предателства от съюзници, конкуренцията на по-млади и силни "модели", сблъсък и със самия "Създател". Всички те са елемент от една цяла история, раздробена много добре в отделните броеве, с преплитащи се нишки по пътя към кулминацията.

Към интересната история прибавете и детайлния и дълбок art, който вече изцяло оформя "Star Wars: Darth Vader" като доста значимо четиво за всеки фен. Чак ме е яд, че свърши и се надявам скоро да дадат на Gillen да опише какво се случва с Вейдър в годината между събитията от "Империята..." и "Завръщането...".

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...