Бирко чете комикси на български (октомври-декември '16)


Месечният преглед на комиксите, появили се на сладкия ни майчин език, взе, че стана тримесечен. Това донякъде е нормално, когато в рамките на месец излизат едва три броя. Новата година дойде, скоро трябва да вземете заплати и да възстановите загубеното покрай празниците, така че позволете ми, скъпи блогочетци, да ви ориентирам кое си струва да купите и кое не. С известна доза СПОЙЛЕРИ, разбира се, но пак ще ви е интересно.

Какво спрях да следя? "Големи неприятности в Малкия Китай". Да, ама то и "Артлайн" май се отказаха да го издават след 4-ти брой поради разбираеми причини (трудно продаваем е тъй като не е за супергерои, а липсата на впечатляващо съдържание не помага). Изобщо не съм започвал "Живите мъртви". Причините са две - отдавна спрях сериала, а самият комикс има 150+ броя и продължава. Дори да стане чудо... пардон - "ЧУДО!!!" и този комикс да се задържи повечко време на нашия пазар, не съм аз човекът, който ще го следи. Но ако сте фенове на сериала, пробвайте оригиналната творба. Може пък да ви хареса. 

Да преминем на прочетеното:

"СПАЙДЪР-МЕН/ДЕДПУЛ" #2 - Романсът между Спайдър-мен и Дедпул продължава с все сила. Идеята Уейд да се разкъсва (понякога и буквално) между това дали да убие или не "шефа" на своя "приятел" е много добра. Появата на Майлс Моралес (mini-Spider-man) според мен беше малко излишна, а Гоблините на корицата са си чиста заблуда (искам Норман!), но броят е забавен и разчупен. Дава ни намек, че нещо в Parker Industries наистина не е наред (или Дедпул просто сериозно се е объркал), плюс първи поглед към мистериозния клиент на Уейд. Май ще заложат на по-нови злодеи, в което няма лошо, тъй като и те трябва да бъдат показвани на публиката. Задължително за купуване. О, и постерът е брутален.

"INTERNATIONAL IRON MAN" #3 - Приключенията на Тони Старк в китната ни родина се развиват малко бавничко. Поне разбрахме, че 1) Катрина наистина го е използвала на младини (that bitch!), 2) че дори стар и пребит, той е все така забавен и хитър. Поредният cliffhanger в края отново обещава по-интересното да е в следващия брой. Бендис тук е писал по-лична история, която някак не впечатлява с мащаби, а разчита на това, че се заиграва с миналото и корените на един от по-популярните Marvel герои. Артът на Малеев вече сме го коментирали - едни го харесват, други не чак толкова. Според мен върши идеална работа за тази по-мрачна поредица. Ако сте почнали, продължавайте да купувате.

"SPAWN" #254-255 - Споун продължава вече половин година инатливо да стои по рафтове и лафки. Еднообразните корици само намекват за мудно развиващата се история. "Spawn" #254 отново е безумен пълнеж, който запраща Споун повече от век назад при потъването на Титаник. Силите на Ада се опитват да тестват нервите на Ал Симънс, но той се оказва корав... както и всички ние, които търпим това постоянно бавене. Споун е гледал "The Butterfly Effect" и знае да не се човърка в миналото, за да не прецака настоящето. Умен човек, въпреки множеството си житейски грешки. Когато отива да говори с вдовеца на бившата си съпруга (вземи тая сапунка) виждаме, че е запазил и малка доза човечност. В общи линии Споун в последните броеве това прави - по няколко шамара за демоните, а за обикновените хора я изпращане до Чистилището, я някое заклинание за предпазване, я потупване по рамото... Най-интересното - виждаме Луцифер, който изглежда вече ще е баш-баш злодея. Така обаче комиксът ми става малко хаотичен. Злодей нямаше ли да е един по-нисш демон? Няма проблем, Луцифер е висша класа, но дизайнът му не е особено запомнящ се. След 20 броя (15 от които пълнеж) се надявам със Споун да са се срещнали вече. Купувайте, ако сте фенове.

"DRAGONLAST" #4 - Ох... Ще опитам да преглътна цялата първоначална горчилка. "DragonLast" е изцяло български комикс, написан и нарисуван от Satanasov. Първият брой излезе в началото на 2015 г., последван  след месец от втория, а още 2 месеца по-късно и от третия. И дотам. Тишина. Затъмнение. Забвение. Историята тепърва започваше да се развива, но комиксът спря да излиза, секна и инфото. До есента на 2016 г. Малко ала Joe Madueira, ама тук не говорим за него. Година и половина след третия брой на пазара се появи и четвъртия. Той, очаквано, не е нищо особено. Нормално е за това време човек да е забравил какво се случва в първите 3 броя, а аз дори ги нямах подръка, за да си припомня. Слаби диалози, хаотична история, поднесена на парче, като само артът продължава да ми допада, защото доста отива на концепцията за ултра могъщи азиатски воини и битките им с дракони. Няма смисъл да го купувате обаче.

Защо? Заради всички проблеми около излизането на комикса. "DragonLast", при все, че е изцяло българско произведение, не помага на комиксите у нас, а им вреди. Примерната ситуация: хиляда души си купуват български комикс. Купуват още един-два броя, след това комиксът спира. Започната е не някаква кратка история, която да приключи в рамките на 5-6 броя, а нещо по-мащабно, но така и не разбираме какво. Тези хора вече са инвестирали в идеята "български комикс", но накрая са получили среден пръст и година и половина чакане до следващия, четвърти брой. Колко от тях ще го купят? Колко от тях изобщо ще рискуват с друг комикс у нас, знаейки, че и той може да спре след 2 броя и така и да не разберат края на историята?

Така се губят настоящи читатели, така от жанра се отблъскват и потенциални такива, така се губи разпространителна мрежа, с което пък се губи и достъпа дори до тези, все още склонни да купят комикса. Ако някой друг нашенец повтори подвига да превърне своя оригинална комикс идея в реалност, ще купя комикса, за да го подкрепя. И ще се надявам да няма съдбата на "DragonLast". С това затваряме темата за това заглавие. Около празниците се запасих и с два one shot комикса, писани и рисувани от българи, самиздат творби, които взех поради горната причина - подкрепа. Но за тях - друг път. 

За довиждане ви напомням, че си струва да прочетете "Star Wars: Darth Vader". Тъкмо да гоните кучия студ навън с топлината на рисуван lightsaber.

Riot, а не Carnage, ще е злодея във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодея в историята, стан...