Комикси: "Batman: Superheavy" или какво става, когато Батман стане Iron Man


Кой е Батман? Милиардерът Брус Уейн, носещ костюм на прилеп с дълго наметало, и използващ нощите си, за да бори престъпността в родния си град Готъм. Това е вариация на основния отговор, който дори хората, никога не хващали комикс през живота си, могат да съчинят. Това е основата, залегнала в най-великия (за мен) супергерой, създаван някога.

Но какво става, ако това определението изведнъж стане тотално погрешно? Какво се случва, ако Брус Уейн го няма, друг носи титлата "Батман", разкара наметалото и го замени с гигантски роботизиран костюм, ала Iron Man? Тогава имаме историята "Batman: Superheavy".

Тя е част от основната поредица "Batman". Там налице вече е нов автор, има нова "ера", така да се каже, но аз ще ви върна малко назад към периода, в който писателят Scott Snyder беше начело и даваше живот на някои от най-различните и необичайни събития в Готъм. 

Каква е ситуацията в "Superheavy"? Брус Уейн го няма. Готъм обаче си е все така престъпен град и се нуждае някой да прилага "силната ръка на закона" и да всява ужас и респект в подземния свят. Редовите полицаи не могат да се справят с тази задача - нужен е нов Батман. Такъв наистина се появява. Този Батман обаче е различен - брониран е от глава до пети в гигантски метален костюм (с леко заешки уши, с което дори самият автор на комикса се гаври в един момент), работи за полицията и е едва ли не батманската версия на Робокоп (с което авторът също е гаври в един момент). Зад маската се крие човек, който години наред е работил с истинския Батман, който вярва, че градът има нужда от такъв закрилник и който всеячески се старае да покрие вече наложените високи стандарти за батманстване. Няма да ви казвам кой е този герой, но лично за мен изборът му беше интересен обрат.

Но всеки нов супергерой се нуждае и от нов суперзлодей. В случая това е загадъчният Mr. Bloom. Основното при него е, че той раздава на всеки желаещ семена, даващи суперсили за кратък период от време. Изкушаващо, нали? Bloom обаче се оказва по-голяма заплаха, отколкото всички очакват, но докато готъмци го осъзнаят вече е късно. Самият нов Батман лека-полека разбира, че няма да може да се справи с тази задача, защото не е истинският Черен рицар. Но и той е някъде там...

Въпреки някои добри идеи, "Batman: Superheavy" (събран в броевете на "Batman" от 41 до 50) е сред по-слабите сториаркове, които Скот Снайдър написа, докато бе начело на комикса. Отстъпва на страхотния "Endgame" (за който някой ден ще ви изсипя много похвали), "Court of Owls" и дори "Death of the Family", но пак е по-приятен от напълно излишния "Zero Year".

Силата на "Superheavy" е, че ни показва колко важно е не само дали има Батман в Готъм, а и кой стои зад маската. Машините, джаджите, мистерията на маската не са достатъчни, ако не са използвани от човек, достатъчно отдаден, че даже и леко луд, за да докара всяка задача докрай. А и е една прекрасна закачка както с Marvel-ския Iron Man и неговите костюми, така и с mecha manga-та в Япония, където роботизираните костюми винаги са били на почит.

Точно тази комикс-история обаче изобщо не е задължителна за четене. Можете да й обърнете внимание само ако ви е любопитно да видите друг персонаж в ролята на Батман или пък искате да четете всичко от New 52 периода на Batman, който приключи два Epilogue броя по-късно. Няма да се призоваваме към пиратстване, тъй като купуването на комикси у нас вече не е толкова сложна задача. Какъвто и да е вашият метод на четене, оглеждайте се за за "Batman: Volume 8: Superheavy" и "Batman Volume 9: Bloom". Но чак да разбивате касичката за тях не си струва. Виж за "Endgame" е друго...

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...