Darth Maul срещу стария Бен Кеноби в "Star Wars: Rebels"


Дуелът на съдбите, част II, baby! Maul vs. Kenobi - The Rematch! Битката на дядовците! Както и да го наречете, вече е факт - старите врагове Оби-Уан Кеноби и Darth Maul ще се изправят отново един срещу друг, макар и в анимационен формат. Това става ясно от трейлъра на "Star Wars: Rebels", показващ ни какво ни чака във втората половина от третия сезон на сериала. Вижте го, а после ще ви обясня и какво всъщност е "Rebels" и как така Darth Maul е жив, тъй като много от вас вероятно се чудят (спойлерииии!):


През целия трейлър стабилно държах на лицето си своята "meh" физиономия на умерена невпечатленост, но последните секунди определено събудиха интереса ми. Както се вижда на тях, Maul (вече без Darth) е успял да намери отдалия се на отшелнически живот Бен Кеноби на Татуин и иска да разчисти сметките си с него. И вас някой да ви среже на две през кръста, и вие ще искате да си отмъстите. След като успеете да се сглобите, разбира се.

Но да кажем няколко думи за "Star Wars: Rebels" за незапознатите. Става дума за анимационен сериал, подобен на "Clone Wars", действието в който се развива между Епизоди 3 и 4. "Rebels" проследява екипажа на кораба Ghost - жена, която е страхотен пилот (политкокоректност alert!); джедай, оцелял въпреки Order 66; чубакоподобният им бияч; млада и доста артистично настроена мандалорианка (т.е. от планетата на Джанго Фет), която е бивш имперски кадет; хапливата и саркастична версия на R2-D2; и за финал - чувствителен към Силата младеж, който незнайно защо има голям нос и еврейско име. Политкоректност again, maybe, dunno.

Първият сезон беше ОК, вторият на места беше изпълнен с filler епизод след filler епизод. И двата сезона обаче имаха своите по-силни моменти, най-често при появата на познати герои - принцеса Лея, Дарт Вейдър, Асока Тано (бившата ученичка на Анакин Скайуокър). Третият сезон до момента е много по-смислен и се опитва да следва някаква по-обща история. Най-хубавото в него е, че в canon вселената бе представен Grand Admiral Thrawn - популярен герой от книгите на Тимъти Зан, за когото си мислехме, че е станал жертва на гумичката на "Дисни". Но ей го на, в цялата му синьокожеста, пресметлива злокобност. Освен това новият сезон ще ни срещне и с Мон Мотма, както и младия Соу Герера, по-старата версия на когото видяхме във филма "Rogue One: A Star Wars Story", изигран от Форест Уитакър.

Как Darth Maul е жив? (СПОЙЛЕРИ)

Това вероятно е въпросът, който тормози доста от вас, в случай, че сте гледали само филмите. В края на "Епизод 1: Невидима заплаха" Оби-Уан Кеноби наистина съсича Maul с меча си, а двете части от тялото на ситския лорд падат в шахта за боклук. Да, но най-добрата част от Епизод 1 (демек Maul) не умира там. Какво се е случило с него разказаха най-интересните епизоди от предната анимация - "Star Wars: Clone Wars", която официално запълни историята между Епизоди 2 и 3. 

Там става ясно, че Maul е оцелял след дуела с Оби-Уан. Друг представител на неговата раса - Savage Opress, го намира на планета-сметище. Maul се е побъркал от изолацията си, а липсващите му крака са заменени от паякоподобно туловище от машинарии, превръщайки го в полу-дроид (звучи познато, а?). Opress помага на Maul да си върне разсъдъка и да стъпи на два крака (пак метални), след което бившият ученик на Дарт Сидиъс започва да планира отмъщението си. Както срещу Кеноби, така и срещу изоставилия го Сидиъс, а в общи линии и срещу цялата галактика.

Следват още доста неща, които може би ще ви разкажа по-подробно някой друг път. Основното е, че накрая съдбата на Maul отново потъва в мистерия, след като той се изправя срещу бившия си учител Сидиъс (Императора). В края на втория сезон на "Rebels" обаче се оказа, че Maul е преживял и това. Гореспоменатото джедай-еврейче Езра го среща на планета, където някога е имало ситски храм. Минали са вече повече от 15 години от последния път, в който сме го видели, и Maul e поостарял, но продължава да крои злите си планове (анимациите сериозно наблягат на интелекта му, нещо, което Епизод 1 тотално пренебрегна).

Така се стигна и до момента в трети сезон, в който Maul разбра, че Бен Кеноби е жив. Изглежда старите рани (или една гигантска рана в случая) парят все още, щом го е гонил чак до Татуин. С интерес ще чакам епизода със сблъсъка на остарелите врагове. Не само защото това си е култов за феновете сблъсък с много история, но и защото ни дава поглед към живота на Оби-Уан на Татуин (както прави и комиксът "Star Wars", между другото - опитайте). За съжаление, както личи и от трейлъра, ще трябва да изгледам още една сериозна доза filler епизоди.

Дано ви е станало поне малко ясно. Когато епизодът излезе, ще съобщя в страницата на блога във Facebook, за да му хвърлите едно око, ако имате интерес. Все пак това си е официална част от историята на Star Wars. А дотогава... наистина много сериозно ме засърбяха пръстите да ви разкажа как се развива живота на Darth Maul в годините след Епизод 1. Ама нека мине сесията.

Едно DaDa Aniventure приключение

Няма как да не се сетя за въодушевения Билбо Бегинс на Мартин Фрийман, който подтичва, докато произнася "I'm going on an adve...