Darth Maul срещу стария Бен Кеноби в "Star Wars: Rebels"


Дуелът на съдбите, част II, baby! Maul vs. Kenobi - The Rematch! Битката на дядовците! Както и да го наречете, вече е факт - старите врагове Оби-Уан Кеноби и Darth Maul ще се изправят отново един срещу друг, макар и в анимационен формат. Това става ясно от трейлъра на "Star Wars: Rebels", показващ ни какво ни чака във втората половина от третия сезон на сериала. Вижте го, а после ще ви обясня и какво всъщност е "Rebels" и как така Darth Maul е жив, тъй като много от вас вероятно се чудят (спойлерииии!):


През целия трейлър стабилно държах на лицето си своята "meh" физиономия на умерена невпечатленост, но последните секунди определено събудиха интереса ми. Както се вижда на тях, Maul (вече без Darth) е успял да намери отдалия се на отшелнически живот Бен Кеноби на Татуин и иска да разчисти сметките си с него. И вас някой да ви среже на две през кръста, и вие ще искате да си отмъстите. След като успеете да се сглобите, разбира се.

Но да кажем няколко думи за "Star Wars: Rebels" за незапознатите. Става дума за анимационен сериал, подобен на "Clone Wars", действието в който се развива между Епизоди 3 и 4. "Rebels" проследява екипажа на кораба Ghost - жена, която е страхотен пилот (политкокоректност alert!); джедай, оцелял въпреки Order 66; чубакоподобният им бияч; млада и доста артистично настроена мандалорианка (т.е. от планетата на Джанго Фет), която е бивш имперски кадет; хапливата и саркастична версия на R2-D2; и за финал - чувствителен към Силата младеж, който незнайно защо има голям нос и еврейско име. Политкоректност again, maybe, dunno.

Първият сезон беше ОК, вторият на места беше изпълнен с filler епизод след filler епизод. И двата сезона обаче имаха своите по-силни моменти, най-често при появата на познати герои - принцеса Лея, Дарт Вейдър, Асока Тано (бившата ученичка на Анакин Скайуокър). Третият сезон до момента е много по-смислен и се опитва да следва някаква по-обща история. Най-хубавото в него е, че в canon вселената бе представен Grand Admiral Thrawn - популярен герой от книгите на Тимъти Зан, за когото си мислехме, че е станал жертва на гумичката на "Дисни". Но ей го на, в цялата му синьокожеста, пресметлива злокобност. Освен това новият сезон ще ни срещне и с Мон Мотма, както и младия Соу Герера, по-старата версия на когото видяхме във филма "Rogue One: A Star Wars Story", изигран от Форест Уитакър.

Как Darth Maul е жив? (СПОЙЛЕРИ)

Това вероятно е въпросът, който тормози доста от вас, в случай, че сте гледали само филмите. В края на "Епизод 1: Невидима заплаха" Оби-Уан Кеноби наистина съсича Maul с меча си, а двете части от тялото на ситския лорд падат в шахта за боклук. Да, но най-добрата част от Епизод 1 (демек Maul) не умира там. Какво се е случило с него разказаха най-интересните епизоди от предната анимация - "Star Wars: Clone Wars", която официално запълни историята между Епизоди 2 и 3. 

Там става ясно, че Maul е оцелял след дуела с Оби-Уан. Друг представител на неговата раса - Savage Opress, го намира на планета-сметище. Maul се е побъркал от изолацията си, а липсващите му крака са заменени от паякоподобно туловище от машинарии, превръщайки го в полу-дроид (звучи познато, а?). Opress помага на Maul да си върне разсъдъка и да стъпи на два крака (пак метални), след което бившият ученик на Дарт Сидиъс започва да планира отмъщението си. Както срещу Кеноби, така и срещу изоставилия го Сидиъс, а в общи линии и срещу цялата галактика.

Следват още доста неща, които може би ще ви разкажа по-подробно някой друг път. Основното е, че накрая съдбата на Maul отново потъва в мистерия, след като той се изправя срещу бившия си учител Сидиъс (Императора). В края на втория сезон на "Rebels" обаче се оказа, че Maul е преживял и това. Гореспоменатото джедай-еврейче Езра го среща на планета, където някога е имало ситски храм. Минали са вече повече от 15 години от последния път, в който сме го видели, и Maul e поостарял, но продължава да крои злите си планове (анимациите сериозно наблягат на интелекта му, нещо, което Епизод 1 тотално пренебрегна).

Така се стигна и до момента в трети сезон, в който Maul разбра, че Бен Кеноби е жив. Изглежда старите рани (или една гигантска рана в случая) парят все още, щом го е гонил чак до Татуин. С интерес ще чакам епизода със сблъсъка на остарелите врагове. Не само защото това си е култов за феновете сблъсък с много история, но и защото ни дава поглед към живота на Оби-Уан на Татуин (както прави и комиксът "Star Wars", между другото - опитайте). За съжаление, както личи и от трейлъра, ще трябва да изгледам още една сериозна доза filler епизоди.

Дано ви е станало поне малко ясно. Когато епизодът излезе, ще съобщя в страницата на блога във Facebook, за да му хвърлите едно око, ако имате интерес. Все пак това си е официална част от историята на Star Wars. А дотогава... наистина много сериозно ме засърбяха пръстите да ви разкажа как се развива живота на Darth Maul в годините след Епизод 1. Ама нека мине сесията.

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...