Защо филмите на DC са ужасни (гост блогър: Гого Вълчев)


Традиция още от създаването на блога е той да бъде трибуна и за гост-автори, които да изразяват позициите си по теми, залегнали в съдържанието му. Може да сте харесали задника на Харли Куин в "Suicide Squad" или плочките на Хенри Кевил в "Man of Steel", но е ясно, че нещо във филмите на DC куца. Какви са причините ще ви обясни видният DC специалист, комиксочетач и накафевотворител Гого Вълчев:

През последните няколко месеца феновете на DC се тормозят от един въпрос – защо филмите на любимата им комикс компания са ужасни. Отговорът е много прост: Защото отчаяно им се иска да са Marvel.

Преди да докажа твърдението си, искам да уточня, че аз съм DC fan boy от краката до ушите и няма да прехранвам DC, само защото съм от другия лагер. Също е нужно да отбележа, че никога не съм имал големи очаквания за филмите на DC, а за някои си бях предварително разочарован. Тоест при мен не може да става дума за over hype, а дори обратното.

Та да се върнем на темата: филмовата вселена на DC отчаяно се опитва да подражава на Marvel-ската, но това води само до купчини от лайна. Ще започна анализа си от първия филм на Зак Снайдер за Супермен, който тотално ме приспа и напълно забрани на неутралните зрители да им пука за така или иначе скучното съществуване на Супермен.

Веднага след него DC решиха, че трябва да ускорят създаването на кино вселена, тъй като по същото време в Marvel се целеха с пари заради Avengers. И тук изскача първият проблем – няма как да „догониш“ вселена, която е била градена от десет или повече филма, както е в случая с Marvel. Или поне няма как с един единствен филм, който се явяваше BvS. Няма да навлизам в подробности що за филмова диария е този филм, но съдържателят на този блог сам видя как излизам от киното бесен след края му.

Един от основните му проблеми обаче беше колко претупани бяха всички основни елементи за изграждането на обща филмова вселена. Да приемем, че Батман бе представен добре (въпреки че не беше, защото няма как най-великият стратег на планетата да осъзнае, че всъщност е най-добър приятел с доскоро най-голямата заплаха за човечеството, защото МАРТА), а Супермен е напълно изграден образ от първия филм (което не е така, защото на кого му пука за първия филм?), то тогава остава включването на тъгъдък (тагъдък?) на WW (която очарователно приятно ме изненада като екранно присъствие) и всички останали от бъдещата JL. Когато си спестиш пет филма за основните си герои, а единственият, който си има собствен, е тъп, няма как да ни пука за тях.

Продължаваме с втория проблем – във филмите на Marvel има смешки! В това число напълно изключвам Deadpool, който е съвсем по друг начин целенасочено смешен. Но DC поиска да капитализира от това и за целта преснима, оряза и тотално се изсра на иначе обещаващия Suicide Squad. Тенденцията продължава да се вижда и в трейлъра за JL, в който има не една или пет смешки, които са толкова самоцелни, че те пляскат по челото. А няма и как да е по друг начин, при положение че си поверил филмите си на Зак Снайдер, чието творчество мога да оприлича на полска студентка – много красива отвън, но вътре пълна или с нищо, или с венерически болести. Общо взето да очакваш филми като на Marvel от Снайдер е като да очакваш шпионски трилър от Тим Бъртън.

Третият основен проблем е, че никой в DC не знае какво по дяволите се случва с филмовата им вселена и работят на принципа „давай да даваме, пък каквото стане“. За което доказателство е, че големият лошко още в първия филм на лигата ще е Darkseid. Което отново е тотална имитация на Marvel, които билдват Танос от 20 филма и 15 години. Именно затова и ми пука кога ще се появи той. (Много добре знам кой от двамата е копие на другия, просто в случая е точно обратното). Това, разбира се, е следствие на самото управление на Марвел, които си имат отделно студио, което се занимава само с филмите и като цяло е доста автономно спрямо Дисни. Не пречи и, че криейтив контролът се извършва от артисти, които пишат комикси и ги рисуват, а не Зак Снайдер например. При DC е точно обратното и Warner Brothers имат последната дума за всичко, а те, колокото и банално да звучи, се интересуват само от пари и бърза печалба. Затова и всичките филми са претупани и тъпи. И режисирани от Снайдер, който между другото не харесвам особено. Да не говорим, че DC имат на разположение шибания Geoff Johns, който в момента е нещо като Бог на комикс индустрията, но по никакъв начин не се възползват от това.

Накратко, изводът от всичко това е, че DC трябва да осъзнаят много бързо, че не са Марвел във филмово отношение и никога няма да могат да ги настигнат, ако продължават да работят по този начин. Най-добре би било да започнат на ново, да изградят свой стил и да включат някой от авторите си в криейтива на следващите си проекти. Дано скоро осъзнаят и че няма накъде да бързат, защото балъци като мен ще гледат JL както през 2017, така и през 2032 г.

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...