Комикси: "Batman: I am Gotham" (#1-6)


След 52 броя писателят Скот Снайдър каза "Сбогом!" (но не съвсем) на Батман и с художника Грег Капуло предадоха щафетата по работата над основната комикс-поредица за Човека прилеп на нов творчески екип. Снайдър свърши чудеса с "Batman" и написа няколко запомнящи се сториарки, които ще останат в историята. Време беше обаче за свеж поглед към приключенията на Черния рицар и с тежката задача да ни даде такъв се нагърби писателя Том Кинг.

Хубавото е, че до момента определено му се получава. Днес ще си говорим за първия сториарк, написан от него - "I am Gotham", развит в броевете на "Batman" от #1 до #6. Преди това е добре да започнем с малко разяснения за това какво се случва със света на DC, защото така дори тези от вас, които не са чели комикси, ще разберат, че сега е добър момент да опитат.

Та DC направиха пореден полу-рестарт на комиксите си - номерацията на броевете отново започна от #1, защото това значи повече продажби. Реално обаче продължават сюжетните линии от "The New 52" (предният рестарт), но добавяйки предхождащите ги десетилетия история отпреди "The New 52". Да, да, да - объркващо е, но това, което ви трябва да знаете, е, че няма значение дали сте чели поредицата "Batman" досега или не сте пипали комикс през живота си. Броевете на "Batman" от #1 до #6 са идеално място да се захванете с Човека прилеп, тъй като историята е хем насочена към самата себе си, хем дава началото на наистина големите планове на Кинг за любимия ми супергерой.

В основата на историята стои специалното отношение на Батман към Готъм. Мотивацията на милиардера Брус Уейн да се облича всяка нощ като прилеп и да спира престъпници отдавна е надхвърлила желанието за мъст за смъртта на родителите му или сляпото (no pun intended) гонене на някаква "справедливост". Той се грижи за Готъм и за жителите му, "обезпаразитявайки" редовно града от всякакви заплахи. Прави го с цената на огромни усилия, защото в крайна сметка той е обикновен човек - няма суперсили, не може да лети, не е неунищожим, а дълго носи болката и белезите след всяка битка. И все пак не се отказва, защото това е негова отговорност и няма кой да го смени. Или има?

Първата ми мисъл като гледах трейлъра на "Spider-Man: Homecoming" беше, че сцената със самолета ми е позната. И ето откъде. / Pic: DC Comics

В началото на комикса Батман е в невъзможна ситуация, която може да нанесе щети на неговия град или да коства живота му. Помощта идва от неочаквано място - Човекът прилеп се сблъсква с Gotham и Gotham Girl - брат и сестра със свръхсили, наподобяващи тези на Супермен, но, както личи по имената им, решени да се грижат не за Метрополис, а за един друг град. Град, чийто досегашен пазител вече се опасява, че не може да го опази...

Основното нещо, което ми хареса в "I am Gotham" сториарка, е това, че Кинг е обърнал внимание на една често срещана "критика", ако можем така да я наречем, към Батман - това, че той е обикновен човек без суперсили. "Що за герой е това?", питат заблудените фенове на Супермен, например. "Истински", отговарям аз, но не в това е идеята. Идеята е, че Кинг описва съмненията на самия Батман в това дали той може да се погрижи за своя Готъм и да го предпази от всички заплахи. 

В новия старт на поредицата заварваме един Батман, който е изненадващо не-егоцентричен и започва да мисли за бъдещето. И може би това бъдеще не принадлежи на него или някой от огромното Бат-семейство (Batwoman, Robin, Batgirl, Nightwing и т.н.), а на брат и сестра свръхчовеци, който на пръв поглед могат да направят много повече от всички изброени взети заедно. Кинг на повърхността се заиграва с концепцията за предаването на щафетата на младите, на "по-добрите", но всъщност дълбае в същността на Батман и това, което го прави истински герой. Освен това умело представя и едни напълно нови персонажи в комиксите за Човека прилеп, като същевременно ни припомня по любопитен начин и някои стари, макар и не чак толкова добре познати такива. 

Том Кинг се старае да опише дори по-слабо популярни злодеи като Calendar Man и Solomon Grundy, например, по един свеж и як начин. Артът на David Finch определено помага. / Pic: DC Comics

Всичко това полага основите на една голяма история, която може би ще четем в следващите няколко години, но спокойно - "I am Gotham" (Batman #1-6) може да се чете и напълно самостоятелно, без да поемате ангажимент да ставате редовен читател. Аз обаче ви препоръчвам да опитате с тези шест броя и след това да продължите - новият творчески тим зад "Batman" определено има какво да ни предложи. Както на стари комикс-читатели, така и на тези от вас, които са любопитни, но до момента не са "хващали" комикс.

Аз ще продължа да ви приканвам с още ревюта на следващите истории на Кинг за Човека прилеп. Смятайте колко са ме впечатлили. че да им обърна такова внимание... Но за една самоубийствена мисия, Бейн и Жената-котка ще си говорим следващия път.

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...