Книги: "Тайната история на Туин Пийкс" от Марк Фрост


Култовата, макар и дразнещата психиката мелодия от интрото на „Туин Пийкс”, както и въпросът „Кой уби Лора Палмър?” са единствените ми спомени от детството, свързани със сериала на Дейвид Линч и Марк Фрост. Имаше сериозна опасност така и да си остане, ако приятелката ми, вече фенка, не ме беше убедила да изгледаме заедно оригиналните епизоди преди старта на новите по Showtime тази година. И така се започна една традиция на гушене, сладко похапване на понички и пиене на кафе, докато епизодите се нижеха един след друг. „Туин Пийкс” е от онези неща, към които човек подхожда с огромна доза недоверие, а после потъва в измисления им свят и иска още, и още от него.

Но няма нужда да ви обяснявам. „Тайната история на Туин Пийкс” е книга, насочена изцяло към фенове на сериала, така че щом имате интерес към нея, вероятно вече сте такива. Моята цел е да ви убедя, че си струва да я прочетете, като с нея запълвате нуждата за още информация за мистериозния и леко абсурден свят, създаден от дуото Линч и Фрост.

Цялата книга е представена под формата на голям документ. Главният персонаж или разказвач, ако щете, е млад агент на Бюрото. Той е получил заръка от зам.-директора Гордън Коул (ГОРДЪН КОУЛ, АКО НЕ ЧУВАТЕ ДОБРЕ) да анализира мистериозно досие, написано от неизвестен автор. Това досие събира всякаква информация за Туин Пийкс, историята на района около него, жителите на градчето и техните взаимоотношения. Агентът започва да чете и проверява данните в досието и ги допълва със свои бележки, написани в полетата на страниците на книгата.

От книгата разбираме, че „злото”, ако можем да го определим така, витае в горите около Туин Пийкс векове преди появата на самото градче. Фрост се е хванал за всяка една теория на конспирацията, която му е дошла на ум, и я е обвързал с историята на сериала си – от „духовете”, в които индианците вярват; през Голямата стъпка; стига дори до НЛО-истерията в средата на миналия век. Книгата, изненадващо поне за мен, ни праща векове назад, чак до пътуването на Луис и Кларк из Северна Америка. Естествено, разглеждат се и по-скорошни събития – както създаването на Туин Пийкс, така и историята на някои от големите фамилии като Мартел, Пакард и Хорн, а също и биографиите на някои познати ни от сериала персонажи. Целият този исторически преглед е написан под формата на увлекателен разказ, редуващ се с „истински документи” като страници от дневници, рапорти, статии във вестници и пр.

Най-любопитна за мен беше частта, в която е обърнато внимание на един третостепенен персонаж от сериала, който може дори да не помните – братът на кмета Милфорд. Оказва се, че неговият живот е бил наистина интересен и е свързан не само с мистерията на горите край Туин Пийкс, но и с много по-мащабни събития.

Но спокойно – има предостатъчно информация и за любимите ви герои. Подробности както за миналото им, така и поглед към това какво се е случило с някои от тях след края на оригиналните епизоди. Така поне в последните страници е хвърлена частична светлина върху развитието на някои събития от последния епизод, останали необяснени.

Трябва да поздравя издателство „Бард” за чудесното българско издание. Често ги критикувам заради несериозния подход към вида на книгите им, но тук са се постарали – твърди корици, отлично оформление на страниците, а освен това май никъде не забелязах и сериозни грешки в текста. Кеф е да държиш тази книга, но трябва да внимавате да не я омажете с кафе или шоколад от поничките. Аз на няколко пъти бях на косъм.

В заключение - „Туин Пийкс” е перфектната фенска книга. Ако наистина харесвате сериала, тя ще ви даде още от неговата атмосфера. Разказът, колкото и документално написан да изглежда, е увлекателен, на места дори малко страшничък. Не само ще се надъхате още повече за новите епизоди, но и дори ще има с какво да се занимавате в дните между отделните такива. Фенове ли сте, купувайте смело! Струва си.

Издателство: Бард
Корици: твърди, оформлението е отлично
Брой страници: 384

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Riot, а не Carnage, ще е злодея във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодея в историята, стан...