Какво да гледате: "Пазителите на галактиката Vol. 2" (ревю)Джеймс Гън, режисьорът на "Пазителите на галактиката Vol. 2" (и на първия филм), трябва да е страхотен човек. Представям си checklist-a му със задачи, преди да се захване с писането и режисирането на продължението, което можете да гледате в кината:

- повече хумор, ама с тонове повече хумор;
- повече и по-зрелищно действие/екшън;
- логично развитие на отношенията между персонажите от първия филм;
- няколко (но не много) интересни нови персонажа;
- още по-зашеметяваща и шарена визия на различни планети, светове и галактики;
- малко драма, за да бъдат стиснати сърцата на зрителите, след като смехът ги е отпуснал;

Тикче тук, тикче там, може би малко наркотици за вдъхновение и "Guardians of the Galaxy Vol. 2" е готов. И е страхоооотен! По-добър е от първия филм, който беше една от малкото наистина свежи глътки въздух сред леко еднообразните филми във филмовата вселена на Marvel (и това го казва комикс фен). Това е един от онези филми, за които направо ви заявявам:

Грабвайте портфейлите, отивайте в най-близкото кино и си купете билети за 2 часа филмово забавление, което ще ви откъсне от ежедневните проблеми и ще ви запрати сред звездите в компанията на една от най-абсурдните групи, събирани някога!

Все пак съм длъжен да спазя схемата на класическите ревюта за тези, които по-трудно се убеждават. Започваме с историята, разбира се. В началото на филма заварваме Пазителите в разгара на изпълнението на поръчка, която са получили - унищожението на движещ се между измеренията звяр (ултра комиксово от самото начало, да). Starlord (Крис Прат), Drax (дядо ви Дейв Ба(у)тиста), Gamora (Зоуи Салдана), Rocket (все така чудесно озвучен от Брадли Купър) и Baby Groot (най-великата роля на Вин Дизел) вече са още по-сплотена и все така забавна група, всеки със странностите си и силните си страни. Бързо върху главите им се натрупват множество проблеми (разбирайте врагове), които се свързват с техни стари проблеми (разбирайте стари врагове) и така се забърква една каша, от която измъкването не изглежда особено възможно.

Но има и светъл лъч - освен врагове Пазителите имат и приятели (малко силна дума, ама хайде), а сега ще се сдобият и с нов такъв. Става дума за наистина специалния Его (култовият Кърт Ръсел), който години наред е търсил Starlord/Питър Куил, за да си поиграят на Люк и Вейдър. Гледахте трейлъра, нали? 

Оттук историята се разделя и паралелно следи историите на отделни групи герои по пътя към тяхното финално събиране. Въпросът е колко от тях ще стигнат до него и колко от тях ще си тръгнат живи след него. И по това филмът отново прилича на Star Wars. Иначе е ясно, че има сходство в космическо приключенската част, както и заради чувството за семейство, което сплотява главните герои. За разлика от Star Wars обаче, тук водеща е комедията. На места адски успешна, на други не чак толкова, тя е пропита в същината на този филм и едва към края отстъпва (макар и не изцяло) място на малко солидна, но може би пресилена на места драма. Важното е, че по един или друг начин "Пазителите на галактиката Vol. 2" няма да ви остави безразлични. 

I am Groot! (в превод от виндизелски: Тук съм, за да ме харесвате, да ми се радвате, да искате да ме гушнете и да ви е грижа за мен, както и за да се влюбят децата ви в мен и да трябва да им купувате играчки с моя лик.) 

Аз лично се разревах (!!!) от смях на сцената, в която Baby Groot търси едно конкретно нещо. Коремът ме заболя, сълзи се стичаха от очите ми и се надявах да не издам някой пищящ звук и да стресна хората в киното. Хуморът на Гън ту е класически, ту е дебилен, ту е кенефен, ту даже е плосък и се гаври с това (слабата игра + преиграването на Батиста се вписват чудесно в болезнено прямия Дракс). Сценаристът/режисьор/гений е получил възможност и да се погаври с някои класически комикс характеристики, като например понякога безумните имена на някои герои.

Визуално филмът е зашеметяващ и бързо си връща короната от "Doctor Strange" за най-шарения и красив MCU (Marvel Cinematic Universe) филм досега. Наркотичната шарения е почти анимационна, но напълно в духа на това, което гледаш. Саундтракът с класически парчета пък не само допълва сцените, а направо стои в основата на някои от тях. 

Най-важното за хората, които не са фенове на цялата свързаност във филмите на Marvel - бъдете спокойни, "Guardians of the Galaxy Vol. 2" разказва една самостоятелна история, която не цели да е тухла в изграждането на нещо голямо, а си е цял дом сама по себе си. Дом на чудесни и разнообразни герои, които са повече семейство, отколкото приятели; дом, изпълнен със смях, но и малко сълзи; дом, сред чиито шарени стени аз лично нямам търпение отново да се върна след 2-3 години.

Браво на Джеймс Гън и компания! А сега - бегом към кината!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Riot, а не Carnage, ще е злодеят във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодеят в историята, ста...