Комикси: "Пазители на галактиката: Император Куил" (и мъчното комиксоиздаване у нас)


"Комикси! Комикси! Дайте комикси!", скандираха в хор гладните за истории в картинки нърдски души, но във Facebook страницата на Студио Арт Лайн цареше тишина. Фенове спамеха всеки пост за посещението на пичагата Брандън Сандърсън с искания за разкази в картинки, но вероятно не са били толкова дейни в даването на пари за такива. Или пък нещо друго се е счупило при поредния опит да се издават комикси на български, който иначе тръгна отлично през миналата година и то с няколко различни поредици. Нека видим хронологията от старта на 2017-та досега:

13 януари. Повечето поредици вървят, само слабичкият "Големи неприятности в Малкия Китай" тихомълком беше спрян, вероятно за добро. "Арт Лайн" обявяват, че ще издадат няколко истории (3 Deadpool-ски и 1 за "Пазители на галактиката") под формата TPB (tradepaperback). Това са по-големи книжки, съдържащи цял сториарк и броевете от дадения комикс, в които той се е развил. По-удобно, браво!

8 март. Последните самостоятелни броеве виждат бял свят. В случая са "International Iron Man" и "Spider-Man/Deadpool". Повече от три месеца след това самостоятелен брой от която и да е поредица не е излизал.

4 април. "Арт Лайн" обясняват, че заради проблеми с дистрибуцията, всички поредици занапред ще бъдат издавани също в TPB формат, но след края на сегашните сториарки и "веднага когато стане възможно". Два месеца и половина все още не е станало възможно.

Последва радиотишина. Единственият от обявените комикси, който е видял бял свят, е TPB-то за "Пазители на галактиката", пуснато няколко седмици след премиерата на филма за същите герои и за което ще си говорим днес. Но така и така най-накрая реших да драсна няколко реда за него, сметнах за полезно да хвърлим око и на мъчната ситуация с издаването на комикси у КлетаМайкаБългария. Защото "Арт Лайн" очевидно се сблъскват с трудности, които им пречат да го правят, а това вероятно плаши и другите издателства с подобни намерения. Не се плашете, бе! Имам пари! Ще купувам!

Дали проблемът е в дистрибуцията, или просто няма достатъчно купувачи - няма как да знаем. Моята надежда, предполагам и на много други, е да се намери удобен изход. Смятам, че TPB-тата са такъв, макар на пръв поглед да са по-скъпи (за това по-надолу). И дано дори след няколко месеца тази нова система за издаване проработи, макар че подобни дупки отказват читатели, особено по-неангажираните такива.

В тази комиксова суша на родния книжен пазар, не ни остава друго освен да си поговорим за "Пазители на галактиката: Император Куил". Да, най-накрая стигнахме и до основната ни тема! Не започнах веднага с него, просто защото това TPB е колкото повод за радост, толкова и разочарование. 

Тази картинка има за цел не да ви спойлва, а само да ви даде някаква бееееегла представа за арта. Няма фокус, ама с телефонче толкова. Мерси.

Комиксът ни представя новата група на Пазителите - начело вече е Rocket (лидер без косми не е лидер), а от оригиналната група на линия са само Groot и Drax. Кити Прайд от X-Men също е в групата за цвят, тук са и Agent Venom (Флаш Томпсън) и The Thing от Фантастичната четворка. Това ходещо сиропиталище за второразрядни супергерои иска или не се сблъсква със своя стар другар - Питър Куил (Starlord), който вече е царска особа. Корените му в комиксите са малко по-различни от тези във филма, но няма да ви спойлвам за нито едно от двете.

Естествено, където са Пазителите на галактиката, там се появява и проблем за самата галактика. Тук проблемите обаче са цели два и Пазителите се занимават с тях в цели... 110 доста еднообразни страници. Ето го и проблемът - "Император Куил" е доста средна като качество история. С много отстъпки и по симпатия някой може да я качи и в категорията "добра", но дотам. Идея с огромен потенциал (Куил като владетел на цяла планета) отива по дяволите, защото действието остава някак камерно, фокусирано на едно-две места, без някакво по-сериозно развитие или обрати. 

Това прави "Пазители на галактиката: Император Куил" добър за деца и по-млади читатели, защото хлапетата няма да имат проблем с разбирането на историята. Нито пък има нещо смущаващо, което да хвърли петно върху психиката им, която със сигурност не е почернена от факта, че в днешно време порно в интернет се гледа като клип на песен в YouTube. Но за по-зрелите (условно казано) читатели като мен, историята на комикса е по-скоро един голям пропуск и с нищо не ме кара да искам да следя приключенията на тези нови Пазители. Доста слабо от страна на Браян Майкъл Бендис, който е написал това чудо.

Злодеите са прилични като замисъл, но са използвани по доста слаб начин. Бендис или го е мързяло, или е искал да напише нещо наистина ненатоварващо. За самия него, имам предвид.

Балансът в цялата работа идва от доста приличния арт на Валерио Скити и Ричард Айзъноув, който подхожда визуално и цветово на атмосферата на комикса, и най-важното - представя ти действието ясно и без да те обърква. Така че дори да не купувате комикса на хлапето си (бъдете добър родител!), брат/сестра (учете младите!), пак си струва да го вземете на самия/самата вас, най-малкото, за да подкрепите каузата - #КупувайтеКомиксиНаБългарски.

Похвали има и за "Арт Лайн" - първото им (да се надяваме не и последно) TPB е с отлично качество. Хубава хартия, мастило, сносен превод с оглед на това колко много заигравки с английския има в съвременните комикси. Цената от 20 лева на пръв поглед наистина изглежда в повече, но е напълно адекватна - това реално са 5 броя от комикса, които на цена от 4 лв. всеки пак щяха да струват общо толкова. А и вносните TPB-та на английски се продават за около 35 лева минимум, така че с превода и издаването у нас, тази цена е повече от добра.

Най-важното, месец след излизането на "Император Куил", е това да не остане единственото TPB, издадено на български. Стискам палци на "Арт Лайн" нещата с дистрибуцията да потръгнат и скоро да видим още заглавия на родния пазар. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...