Злодеите в Spider-Man: Homecoming: Задава ли се Sinister Six на голям екран?


Marvel са хитри мушмороци, които знаят как да разпалят интереса на зрителите и да ги накарат да си дадат парите за следващия филм с логото на компанията. Тази седмица по кината тръгва новият филм за Spider-man и агресивната рекламна кампания е налице и тук - в трейлърите се обръща твърде много (по мое мнение) внимание на Тони Старк/Iron Man, просто защото той е най-познатият филмов герой на Marvel в момента. За това обаче вече мрънках в седмия брой на подкаста. Веднага ви окуражавам да чуете подробностите в този #Birecast, който е велик, смазващ, епохален, ще преобърне представите ви за подкаст, а дори да не стане така - поне ще ме слушате 40+ минути. Цъкнете ТУК, за да изпитате това нърдско удоволствие.

Сега обаче ще си говорим за антагонистите в новия филм, за да подгреем за премиерата. Също в подкаста посочих, че най-интригуващото нещо за мен в "Spider-Man: Homecoming" е основният злодей - Ейдриън Туумс/The Vulture, изигран от страхотния Майкъл Кийтън ("Batman", "Spotlight", "Birdman"). Туумс е обикновен човек, бизнесмен, недоволен от случилото се след Битката за Ню Йорк (краят на първия "Avengers"). Той се сдобива с летателен апарат (крила), разработени от технология на извънземните читари. Костюмът му позволява да даде воля на престъпните си амбиции, както виждаме в трейлъра. 


Лешоядът обаче не е сам - негов "сътрудник" под някаква форма ще бъде The Shocker (Bokeem Woodwine от втория сезон на "Fargo") - наемник с ръкавици, които имат, както се досещате, шокиращ ефект. Спомняте ли си началото на "Captain America: Civil War" и злодеят Crossbones, с който Капитана се бие на пазара? Една от информациите за новия филм гласи, че ръкавиците на Шокър във филмовата вселена на Marvel (MCU) са модифицирана версия на тези, които Crossbones използваше там. Което е един приятен, свързващ детайл - един от онези, които правят филмите от MCU толкова готини за повторно гледане.


Списъкът не свършва дотук. Друг, по-непопулярен комикс злодей също намира място в новия филм за Човека-паяк. Това е The Tinkerer, който е нещо като личният инженер на Туумс/Лешояда и му създава нови оръжия. 

На пръв поглед Marvel не са се поучили от досегашните пет филма за Човека-паяк. Прекаляването със злодеите е основна характеристика на най-лошите сред тях. Припомням ви, че за петте филма (трилогията "Spider-Man" с Тоби Макгуайър в главната роля и двата "The Amazing Spider-Man" с Андрю Гарфийлд) има общо 9 (девет!) злодея. Изброявам - Green Goblin (Norman Osborn), Green Goblin (Harry Osborn) x2, Dr. Octopus, Venom, Sandman, Lizard, Electro и Rhyno. 

Сега тези филми все едно не съществуват - те са част от миналото и "Spider-Man: Homecoming" няма нищо общо с тях. Питър Паркър вече е част от филмовата вселена на Marvel и единствената поява на Spider-Man, която трябва да сте гледали, е тази в "Captain America: Civil War", където новата филмова версия на лазещият супергерой беше представена на публиката. Така че спокойно, не е чак толкова сложно :D

Marvel обаче отново залагат на схема с трима злодеи - основен злодей (Vulture), второстепенен (Shocker) и третото "колело", което е само за поддръжка (The Tinkerer). Можем да очакваме Шокър да бъде победен по-лесно от Spider-Man, а Tinkerer дори да не влезе в 1-на-1 двубой с героя, тъй като е по-скоро "строител". Всичко това докато градят финалната битка с The Vulture. 

Злодеите в "Spider-Man: Homecoming" обаче имат значение не само за този филм, но и за тези, които ще последват. Нормално е да предположим, че Marvel представят толкова злодеи, защото в даден момент искат да изправят Spider-man (Том Холанд) срещу The Sinister Six. И тук е моментът за пояснения!


КАКВО Е THE SINISTER SIX? Това е група от врагове на Човека-паяк, които обединяват силите си, защото осъзнават, че сами не биха могли да победят героя (...когато е трудно да пребиеш ученик). В комиксите групата е имала разнообразен състав. Не очаквам да видим нито един от злодеите в "Homecoming" да умира, така че поне Vulture и Shocker ще намерят място във филмовия вариант на групата, която най-вероятно ще се формира след още един-два филма.

Това не е първият опит The Sinister Six да се появяват на голям екран. Sony, които държат правата за филмиране на комиксите за Spider-Man, планираха да покажат групата в продълженията на "The Amazing Spider-Man". Заради това вторият филм е толкова претрупан със злодеи и намеци за още такива (виждаме дори ръцете на Dr. Octopus и крилата на Vulture на заден план в една лаборатория). В края на 2013-та година Sony дори обявиха, че планират филм "The Sinister Six", който да се фокусира върху злодеите, а не Spider-Man. Нещо като "Suicide Squad", но проблемът бе (и все още е), че "самоубийците" на DC имат причина да са заедно и без да се бият със супергерой, докато Шесторката на Marvel няма цел без наличието на Spider-man. Но и тези планове отпаднаха - минаха над 3 години, а не сте гледали такъв филм, нали така? Лошото е, че Sony май не са се отказали напълно от идеята.

По-добре обаче ще се получи, ако Marvel се заемат, защото те се стараят да изпипват и да не претупват нещата си. Именно това стои в основата на изключително добре построената филмова вселена на компанията. Лично аз си мисля, че вървят именно към събиране на The Sinister Six в един момент. Важните въпроси за мен са два. Първо, дали това няма да се отрази на качеството на "Spider-man: Homecoming" и филмите след него, които просто ще "строят" нещо по-голямо в бъдещето. Второ, кои злодеи ще намерят място във филмовия вариант на групата, редом с Vulture и Shocker?

Заради факта, че съвсем доскоро гледахме друг Spider-Man на голям екран, Marvel най-вероятно ще се опитат да избегнат злодеите, които сме виждали вече на голям екран. Две предположения, които ми идват на ум, са Misterio и Kraven The Hunter. По-"земни" злодеи са, достатъчно популярни в комиксите и най-важното - не са били показвани във филм до момента. Споделете и вашите предположения, ако имате такива.

А за "довиждане" - припомнете си втория трейлър за "Spider-Man: Homecoming", който излиза по кината този петък, 7 юли:Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...