Ревю: "Wonder Woman" (гост-блогър: Гого Вълчев)


Нърдове и нърдки, немислимото се случи и DC направиха добър филм! И то не добър по стандартите на DC, които са изключително ниски, а по стандартите на модерното кино. Продължавам да не вярвам на очите си, но ще излъжа, ако кажа, че не го очаквах. Преди месец с Биров си говорихме за Wonder Woman и надълго и нашироко му обяснявах защо съм толкова хайпнат, но това вече няма значение, защото филмът излезе и фактите са налице.

Споменавам, че съм доста наясно с митологията и историята на DC, но със сигурност не съм сляп фенбой, както можете да разберете от предишното ми ревю за този блог. Но, имайки бекграунда, със сигурност имам по-различна гледна точка от повечето хора, които за съжаление не са особено запознати с приключенията на Жената Чудо (по дяволите българските преводи). Разбира се, говоря в локален мащаб, защото в световен WW със сигурност е в топ 5 на най-разпознаваемите комикс герои, включително и сред мъжките такива. Както и да е, без повече лирически отклонения, започвам по същество.

WW е супер и напълно оправда високите ми очаквания и е свежият полъх, от който филмовата вселена на DC не просто се нуждаеше, но и може да се окаже решаващ за по-нататъшното ѝ съществуване в този си вид. Това е първият филм от DCEU, който успява да балансира сериозното с по-лекото, смешното и за пръв път дори романтичното. Със сигурност филмът има проблеми с пейсинга в някои моменти, но цялостно успява перфектно да съчетае всички тези елементи, които го отличават от малоумните grimm and gritty лайна на Зак Снайдер (+ тоталното разочарование Suicide Squad). Като стана въпрос за Снайдер, когото мразя (справка – миналото ми ревю), той има пръст и в този филм, в който е билнат като story writer или нещо такова, но слава на Зевс, това почти не се усеща.

Така стигаме до голямата звезда на филма – режисьорката Пати Дженкинс, която аз ще разглеждам като режисьор, а не като жена. В Щатите вдигат олелия до небето за това, че била счупила рекорда за приходи в дебютен уикенд на филм, режисиран от жена. Т'ва ли им е еманципацията, да подчертават всеки успех на жена, понеже ЗА БОГА МОЙ, ТА ТЯ Е ЖЕНА. В случая това има отношение единствено от гледна точка на това, че Дженкинс вътрешен поглед към женските проблеми и поведение, което ѝ помага много да изгради един пълнокръвен и реалистичен образ. Тя се е справила чудесно и наистина се надявам филмът да има продължение, което отново тя да направи.

Гал Гадот – самата чудна жена, също се справя перфектно с ролята си, което не ме изненадва, имайки предвид, че за мен тя беше най-свежото в Batman vs Superman. По принцип съм скептично настроен към този тип модели-които-стават-актриси-защото-са-страшни-пичета, но Гадот тотално разбива клишето и успява да улови есенцията на героинята си, като ѝ дава и нещо от себе си.

Съпортинг кастът е превъзходен и честно казано нямам забележки. Крис Пайн играе същата роля, която играе винаги, но пък я играе перфектно. Като мъж признавам, че е страшно чаровно копеле и помага много на това романтичната му история с WW да не изглежда насилена, както е във всеки класически екшън филм. Неговата секретарка (мързи ме да проверя как се казва, но имате интернет, ебаси) определено е show stealer във всяка своя сцена, а бандата наемници (но с добри сърца, разбира се) си върши перфектно работата – да даде по-различен поглед към друг от основните герои във филма – Първата световна война, но за нея малко по-надолу. Стигаме и до злодеите (които са няколко, няма да казвам колко и кои, за да няма спойлери), които също са на ниво и дори имаше лек плот туист с тях, който повечето хора с мен в киното очакваха, но пък аз си се изненадах.

Стигаме до самата история, която още от трейлърите е ясна – ориджин стори и много екшън. Тук е и един от големите плюсове на филма – историята за произхода на WW те увлича много лесно с митологията си и фантастичните елементи и тази част минава изключително бързо и неусетно. От което всички филми, които искат да вкарват ориджини, трябва да се научат. Втората част е екшънът, който е зрелищен и доста иновативен на моменти. Самият факт, че действието се развива по време на ПСВ, е бонус, тъй като Холивуд рядко използва точно тази война като бекграунд за историите си. Това допринася за цялостната „свежест” на сценария и сетинга. А битките в WW са епични, реалистични, CGI-ят e от сполучливите и рядко ти се случва да усетиш онова чувство, че гледаш анимационни картинки непрекъснато в продължение на един час. Най-впечатляващото за мен бе начинът, по който бяха създали бойния стил на WW и амазонките и най-вече ужасно креативните начини, по които тя използваше класическите си оръжия и броня. Направо е учудващо по колко начини можеш да пребиеш с въже някого. Големият злодей е наистина зъл, има логична и обоснована мотивация, а финалната битка е наистина епична.

Последният плюс, който ще изтъкна е, че историята е напълно завършена в този филм, няма easter eggs (почти), няма препратки към други филми на DC и това е чудесно, защото по този начин избягва цялата претрупаност, която BvS и SS имаха в себе си. Лошото е, че повече няма да видим съпортинг каста, който, както споменах, беше чудесен и интеракциите между персонажите бяха супер.

За финал – Wonder Woman със сигурност няма да спечели Оскар, нито пък е някакъв groundbreaking шедьовър, но със сигурност е един от най-добрите комикс филми правени някога. Естествено, има своите минуси, но от всички плюсове не ти остава време да им обърнеш внимание. Женският тандем Дженкинс – Гадот със сигурност ще промени нагласата на Холивуд към подобни тандеми и ще даде шанс и на други представителки на нежния пол да блеснат. А DC за пръв път успяха да изпреварят Marvel във филмово отношение (чийто „женски” филм е Captain Marvel и ще излезе чак през 2019-та). Рискът беше огромен, но се оказа оправдан, защото най-сетне някой успя да премахне лайняния вкус, който Снайдер остави в устата ни. Оттук нататък всичко зависи от Justice League, за който вече ми пука две идеи повече, тъй като в него ще я има и WW.

1 коментар:

  1. Хубав е филма, действително има какво да се види. Видно е, че ревюто е писано от фен :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...