Книги: "Реджеп Таип Ердоган. Биография" от Чийдем Акьол


Спомням си как в една юлска вечер през миналото лято с приятелката ми се прибрахме от вечерна разходка из прекрасния Несебър. С влизането в стаята включих телевизора, ей така, за фон. Бях го оставил на CNN поради причини незнайни. Това, което видях на екрана, ме стъписа. Репортажи за опит за военен преврат в Турция, кадри на танкове по улиците, преки връзки с кореспонденти в страната, коментари от студиото за това какво може да последва. В новинарските емисии на родните телевизии това също беше основна тема. 

Стоях, гледах телевизора и нещо отвътре сериозно ме човъркаше. Не е приятно да видиш как танкове газят с веригите си по улиците на голям град, намиращ се толкова близо до границата със собствената ти държава. Нормално е да се замислиш за последствията. Малко по-късно, след като този пуч се провали, видяхме какви са те - масови арести, чистки сред военните, съдебната власт, администрацията и къде ли още не. Като цяло едно сериозно укрепване на властта на Реджеп Таип Ердоган и полагане на основите на друго голямо събитие в съседката ни, но от тази година - референдумът, с който Турция се превърна в президентска република. 

Много притеснения и възможни варианти от юли 2016 г. можеха да бъдат отписани, ако човек знае повече за Ердоган и съвременната история на съседите ни. Ясно е, че темата "Турция" все още е и най-вероятно ще продължава да бъде пипкава с оглед на нашата собствената история, но миналото не трябва да ни разсейва от, за съжаление, твърде интересното настояще и тревожното бъдеще. От тази гледна точка "Реджеп Таип Ердоган. Биография" на Чийдем Акьол е една доста полезна книга.

Авторката, германка от турски произход (тук вмъквам поздрав с "Гастербайтер", колкото и да не е подходящо), от самото начало пояснява, че биографията не е оторизирана. Човек като Ердоган, който години наред се е старал да си създаде определен образ в очите на избирателите си, не би позволил на някой спокойно и необезпокоявано да повдигне добре градената маска. Но на базата на солиден брой интервюта, журналистката представя историята на турския президент доколкото детайлно е възможно това, без той или близките му да са оказали съдействие.

Малко изненадващо, но впоследствие напълно обяснимо, биографията на Ердоган започва с кратък поглед към личността на Мустафа Кемал Ататюрк и трансформацията, която той осъществява в Турция и нейното общество. Това съвсем не е случайно - както Акьол ще посочи неколкократно, Ердоган иска да се изплъзне от сянката на Бащата на нацията и дори да го надмине. Следва кратък, но достатъчно подробен урок за историята на Република Турция, като е наблегнато на често сменящите се правителства и доскоро перманентно силната роля на военните в управлението, за която говорят и няколко успешни военни преврата. Заедно с поясненията за политическите трусове у съседите ни, Акьол постепенно започва разказа си и за живота на Ердоган - от ритащия топка по улиците на истанбулския квартал Касъмпаша малчуган, през осъдения за едно стихотворение млад политик, та до разполагащия с най-много власт президент в историята на страната.

Последните "глави" са отделени на някои по-конкретни теми, свързани с Ердоган, неговите политики и виждания. Обърнато е внимание на икономическото развитие на страната при управлението на неговата ПСР, отношението му към кюрдите, арменците, жените, войната му с непослушните медии, религиозните му виждания и това как променя закони в страната спрямо тях, и др.

Ако знаете сравнително малко за турския президент, какъвто беше и моят случай, "Реджеп Таип Ердоган. Биография" ще ви даде доста подробности за поведението му на политическата сцена не само в Турция, но и в Европа и Близкия изток. За едни успокоение ще е осъзнаването за това колко нестабилно е управлението на съседката ни десетилетия напред, а вътрешно нестабилната страна има по-малък шанс за дейна външна политика (включително и агресивна такава). Други пък ще са разтревожени от картината на едно общество, в което словото губи свободата си заради един изключително властолюбив човек. Човек, който същевременно успява да постигне голяма част от целите си, най-важната от които без съмнение е концентрирането на властта в свои ръце.

Проблем за мен беше стилът, който Акьол е избрала. Силно журналистически, като всяка глава прилича на статия. Прокрадват се и елементи на анализ, в който обаче се усеща известна липса на обективност (което е нормално). Макар това да разяснява някои забележими и не чак толкова забележими взаимовръзки на по-разсеяните читатели, то също така сякаш застава на пътя на оформянето на собствени изводи. Освен това накъсва и разказа - нещо, което на места прави и скачането от година на година (за да се припомни нещо или да се покаже, например, как Ердоган е реагирал в даден момент и как е направил точно обратното десетилетие по-късно).

Въпреки това смятам "Реджеп Таип Ердоган. Биография" за полезна книга за всеки читател, който се интересува повече от случващото се в съседката ни. Тя или ще угаси, или леко ще разпали тревогите ви за страната. И в двата случая обаче целта на всяка биография ще бъде постигната и ще имате една много по-ясна представа за човека, стоящ начело на Турция.

Издателство: Сиела
Корици: меки
Брой страници: 351 (без приложенията)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Колко надъхващ беше WWE Raw през 2002-а

Носталгия. За това ще си говорим днес. За онези времена в WWE, в които безспорният (тогава) световен шампион присъстваше във всяко шоу, а н...