Рептили покоряват Земята в кратка филмова фантазия на Нийл Бломкамп


Нийл Бломкамп е сред най-любопитните съвременни режисьори. Спечели ме още с уникалното, на места почти документално усещане в неговия "District 9", последваха някак по-холивудският "Елизиум" и приятният, но не особено запомнящ се "Chappy". Доскоро Бломкамп имаше надежди да направи и продължение на "Alien" поредицата, но Ридли Скот се намеси и бързо посече тази идея.

Не знам дали е за добро - не съм фен на Пришълеца (ти да видиш), но пък заради "свежият творчески заряд на южноафриканеца определено щях да хвърля око на един негов "Alien 5". Това вече няма как да се случи, но пред Бломкамп определено изскачат много по-любопитни възможности, благодарение на друга негова идея - OATS Studios.

Става дума за компания от млади и талантливи кинотворци, които вече няколко седмици подред пускат безплатно в YouTube своите кратки, 20-минутни филми. Става дума за sci-fi концепции, като идеята е, че някои от тях евентуално могат да се превърнат в пълнометражни филми. А потенциалът определено е налице. Бързо станах фен на OATS Studios и е крайно време да ви покажа нещо от тях.

Естествено, започваме от началото - първият кратък филм се казва "RAKKA" и разказва за това как в недалечното бъдеще извънземна раса почти безпроблемно е завладяла Земята, благодарение на телепатичните си способности. Не съм фен на пост-апокалиптичните истории, но тук ми допадна заигравката с конспирациите на тема "рептили", цялостната идея за извънземните, технологиите и целите им. Социалните мотиви от реалността, залегнали в сценария, както и зверския реализъм в кадрите - две неща, които са типични за Бломкамп, също са налице. Вижте краткия филм:Изключително отвореният финал е лесно обясним с това, че все пак става дума за концепция. Аз лично се зарадвах да видя и че самата Сигърни Уивър се е включила в проекта, което показва доверието в Бломкамп и идеята зад OATS Studios.

А тя всъщност е доста по-мащабна от простичкото "пробваме, пък ще видим". Кратките филми са с уникално високо качество, а специалните ефекти са с пъти по-добри зад някои "цели" филми. Естествено, заслугата е на качествения екип (можете да научите повече от VFX специалиста Chris Harvey в интервюто му за NoFilms School). По-любопитното е, че 3D моделите от "Rakka" и следващите два филма са напълно достъпни и за учещи се кинотворци.

Кратките филми на OATS Studios се разпространяват безплатно чрез YouTube, но който желае може за нищожна цена да си закупи легално тяхно копие в Steam, към което вървят и сценария, 3D моделите и други благинки. Бломкамп и колегите му отварят процеса на киноправене, подкрепяйки по този начин тепърва навлизащите в този бизнес/това изкуство. Освен това изпробват и изцяло нов модел за тестване на концепции пред публиката, преди в дадена идея да се налеят милиони долари.

Не можем да очакваме този смел подход утре да бутне практиките в Холивуд за финансиране на малоумия, но е нещо интересно, което, ако се окаже успешно, може да доведе и до други подобни инициативи. А и има потенциала да даде нов живот на позаспалия sci-fi жанр в киното, което е добре дошло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...