Книги: "Половин свят" на Джо Абъркромби


Младеж, който отчаяно иска да е добър войн, но природата му го кара вместо това да е твърде добър човек. Момичето, което е твърде добро в това да е войн, но няма "правилните неща" между краката си, за да получи заслуженото уважение. Сакатият духовник, който някога е бил крал и отлично знае, че когато някой (като предните двама) има твърде много трески за дялане, някъде вътре се таи чудесна тояга.

И един Джо Абъркромби, който с писане и талант на персонажорезбар да помогне в издялването на тези персонажи.

След почти две години чакане доживяхме да видим на български "Половин свят" - втората книга от фентъзи трилогията на автора "Разбито море". Оставете малко греблата, които така бързо награбихте като чухте "продължение" в опит да отплавате надалеч от това ревю! Още ми е трудно да преценя със сигурност, но смея да твърдя, че с известни уговорки "Половин свят" може да се чете и самостоятелно. Макар че много трудно ще се ориентирате в света, титлите, старите герои и предисторията (тя не ви е чак толкова нужна), така че винаги е по-добре да започнете от първата книга - "Полукрал".

И въпреки това Абъркромби сякаш умишлено е оставил вратичка за нови читатели. За моя голяма изненада той поставя отец Ярви (главният герой в "Полукрал") на заден план и се фокусира върху две нови лица - несполучилия във войниклъка Бранд и опърничавата и опасна Трън. Ярви, макар и едва с няколко години по-голям от тях, получава по-скоро менторска роля по пътя на Бранд и Трън към тяхното развитие от нищо в нещо. А това е Абъркромби, така че такова определено има. Но на фона на какво се развиват тези двама пишлигари?

Ами на международен конфликт, при това сериозен. В центъра на книгата е съдбата на кралството Гетланд. То е застрашен от война и се намира в наистина неизгодна позиция. Може да се похвали с пари, но не и със съюзници, а Върховният крал (на почти всичко) е решил да изтрие малкото кралство от картата чрез помощта на всичките си васали.

Отец Ярви, съветник на гетландския крал, трябва да намери дипломатичен изход от ситуацията. За целта използва опита, натрупан в краткия му, но злощастен живот - събира група от нехранимайковци, отрепки и престъпници, с които да достигне до далечни земи, за да се опита да спечели поне един съюзник на Гетланд в задаващата се война.

Но за нея ще трябва да почакаме - "Половин свят" ни разкрива голяма част от света, създава усещането за мащабност, но зрелището остава за третата книга. За феновете на Абъркомби ще кажа, че в това отношение напомня на "Преди да увиснат на въжето" (Първият закон, кн. 2) - едно голямо пътешествие, събиращо различни характери по пътя към общата цел. Тук обаче промяна в персонажите е по-ясно забележима, може би защото опитът на автора си казва думата.

Абъркромби, писател-психолог, известен с това как влиза в главите на различните си герои, действа с още по-голям замах в промяната/съзряването на някои от персонажите. На места това развитие е леко клиширано, но в никакъв случай не е лошо - защо да променяш нещо, ако във всяка друга история, разказвана по света, то работи добре?

И все пак това е Абъркромби и няма как без изненади. Поне на две места в книгата ми се случи да си мисля: "Сега нещата ще се развият по начин 2, защото начин 1 е много по-традиционен и логичен". Британецът обаче тръгва в една трета посока, за която няколко страници преди това не си подозирал, че е възможна. Обратите са нещо похвално, а "Половин свят" ги има.

В книгата се появява и една не чак толкова оригинална идея, но ще ви оставя да я забележите сами, когато започне да се говори за Единственото божество или когато бъде използвано едно конкретно оръжие. Тази идея е по-глобална и се отнася за историята на света. Вероятно щеше да ме развълнува много повече, ако миналата година не бях попаднал на същата в друго, макар и не толкова добро фентъзи (няма да казвам кое е, но челите го ще направят връзката).

Най-важен в крайна сметка остава въпросът струва ли си да посегнете към "Половин свят" и отговорът за мен е цяло "да".

Книгата е по-добра от своя предшественик "Полукрал", което показва, че с нея Абъркромби вече е започнал да се чувства по-комфортно в своя втори, young adult свят (поредицата "Разбито море" няма общо с останалите книги на автора от поредицата "Първият закон"). "Половин свят" със своята суровост, мърлявост, политически интриги, страдание на героите, цинизъм и насилие е много повече Абъркромби от "Полукрал", но за пълно удоволствие и яснота препоръчвам да прочетете и двете книги.

А надеждата сега е да не чакаме още две години за българското издание на третата книга - "Half a War". Все пак оригиналът излезе през 2015-а... Стискаме палци да я видим у нас по-скоро, защото "Половин свят" определено оставя читателя жаден за края на тази история.

Издателство: "Колибри"
Корици: твърде меки, но поне са красиви
Брой страници: 489

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...