Подкаст


С микрофон и добро настроение човек може да забавлява не само себе си, но и много други. Може би заради това най-нагло влязох в клуба на малцината българи, записващи подкаст. Става дума, разбира се, за "Birecast" - проект, замислян повече от година, който най-накрая е реалност. 

"Birecast" e подкаст, т.е. аудиошоу на български език, в което си говорим за всичко нърдско - комикси, филми по комикси, фентъзи (и други) книги, кеч, сериали, музика (жичка), Star Wars и т.н. Във всеки епизод/брой имам гост - нърд като нас, с когото коментираме някоя основна тема от развлекателния свят. През останалото време ви информирам за интересните новини в горепосочените области, препоръчвам ви неща за четене и гледане, и т.н. 

Нов брой на "Birecast" излиза всяка втора неделя, така че отбележете си го в календарчетата си. Подробности за това що е подкаст и как можете да го слушате, ще намерите в дъното на страницата.

Линкове към епизодите:

1. "BIRECAST E01" (15 януари) - Гост: Георги Кънев. Основна тема: Star Wars vs. Star Trek;

2. "BIRECAST Е02" (29 януари) - Гост: Данаил Найденов. Основна тема: Филмовата вселена на Marvel;

3. "BIRECAST E03" (12 февруари) - Гост: Темз Арабаджиева. Основна тема: Сериалът "Peaky Blinders";

4. "BIRECAST E04" (26 февруари) - Гост: Флориан Пекаж. Основна тема: Фентъзи авторът Брандън Сандърсън;

5. "BIRECAST E05" (15 март) - Гост: Петър Чернев. Основна тема: Филмите по игри - WarCraft и Assassin's Creed;

6. "BIRECAST E06" (26 март) - Гост: Иван Вълков (koleda321). Основна тема: Прогнози за WrestleMania 33

7. "BIRECAST E07" (12 април) - Гост: Петър Чернев. Основна тема: Най-добрите и най-лошите филми по игри

8. "BIRECAST Е08" (28 април) - Гост: Йоан Запрянов (YoTheReal). Основна тема: Прогнози за WWE Payback 2017

9. "BIRECAST E09" (21 юли) - Гост: Данаил Найденов (PopcornMoviesBG). Основна тема: Spider-man, Venom и филмите на Sony/Marvel

Страницата ще бъде обновявана с линкове и към новите епизоди. Ясно ми е, че форматът изобщо не е популярен у нас (на Запад обаче е налице бум на подкастинга), но според мен и няколко мои преподаватели от ФЖМК (все умни хора) това рано или късно ще се промени. И всички заедно - аз като подкастър, вие като слушатели - можем да се борим именно за това. Приятно слушане!

Но какво всъщност е това чудо "подкаст"? Това е асинхронно радио-предаване, включващо говор и/или музика, което е достъпно в дигитален формат (най-често .mp3) и може да бъде „изтеглено” автоматично от Интернет. След като бъде изтеглен веднъж, подкастът може да бъде слушан на всякакви устройства – компютри, таблети, смартфони, MP3-плейъри.

Как да го слушате? Опциите са две - онлайн или офлайн. Основният начин е като изтеглите .mp3 файла от посочените линкове с различните епизоди на  "Birecast". След това можете да го слушате където, когато и както решите. Има и друг вариант: да го слушате онлайн в YouTube (където е под формата на аудио-клип). Седмица след пускането им в блога, епизодите се качват и в страницата във Facebook също под формата на видео.

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...